Anda

Kustvaarder

Little grey devils, zo worden deze moderne motorkustvaarders destijds door de Engelsen genoemd. Deze, meestal grijze, schepen nemen in de jaren '20 een groot deel van het Europese goederenvervoer voor hun rekening.

In de periode 1935 -1936 bouwt Scheepswerf Delfzijl voorheen Gebr. Sander Delfzijl vier Groninger coasters. Eén daarvan is de Jo, nu Anda genoemd. Ze is 36 m lang en 6,44 m breed, met een laadvermogen van 199 ton. In de machinekamer stond een Bronsmotor met een vermogen van 150 pk, waarmee het schip een snelheid van 8 knopen kon bereiken. De eerste kapitein-eigenaar Pepping voer in Noordwest-Europa. In het begin van de Tweede Wereldoorlog wordt de Jo twee jaar ingezet voor de Engelse kustverdediging.

Kapitein Lucas Eefting koopt de Jo in 1955 en noemt het schip naar zijn dochter, Anda. Hij vaart ermee tot 1971 onder andere op Ierland en Noorwegen. De volgende eigenaar was een Fins bedrijf. In 1985 wordt de Bronsmotor wegens zware schade vervangen. In het kader van de schaalvergroting in de kustvaart wordt het schip zes m verlengd. Daarbij verdwijnt het laadgerei. Het mag niet baten: de eigenaar ruilt de Anda in voor een groter schip bij een scheepsmakelaar in Harlingen.

De huidige eigenaar kocht het schip met de bedoeling het weer in de originele staat terug te brengen. Het schip is weer ingekort, het laadruim is omgebouwd tot een sfeervol verblijf en het stuurhuis is in originele staat hersteld. Sinds kort is ook de laad- en losmast weer teruggebracht.

Ontwikkeling:

Internationaal vervoer

Argumentatie:

De motorkustvaarder (of coaster) is in de jaren 1930 tot 1960 beeldbepalend geweest voor de Nederlandse koopvaardij. Door de forse afmetingen van dit type schepen, sloopregelingen in de jaren 1970 en verkoop naar buitenland zijn er slechts enkelen in Nederland aanwezig.

Argumentatie object:

De Anda (gebouwd in 1936) is gerestaureerd en wordt in de vaart gehouden door de huidige (particuliere) eigenaar. Het is momenteel de enige varende gerestaureerde motorkustvaarder uit die periode in Nederland.

Locatie:

Anda: Delfzijl (Henry Stouthart)

Links: