Autobus DAF SB200

Standaardbus Nr. 301

Bus nummer 301 van het Gemeentelijk Vervoer Bedrijf Amsterdam is hét voorbeeld van de standaardisatie van autobussen voor het stadsvervoer rond 1960. Deze 'standaardstadsbus' van DAF was zeer succesvol. Veel gemeentelijke vervoerbedrijven gebruikten deze bus tot ver in de jaren '80.

Deze stadsbus 301 is in 1966 geleverd aan het Gemeentelijk Vervoer Bedrijf Amsterdam. De bus is ontworpen door DAF en Werkspoor. Het chassis en de motor zijn gebouwd bij DAF in Eindhoven en de carrosserie bij Hainje in Heerenveen.

Veel streekvervoerbedrijven waren dochterbedrijven van de Nederlandse Spoorwegen (NS). De NS bevorderde de standaardisatie van materieel door gezamenlijke inkoop. Bij gemeentelijke bedrijven voor het stadsvervoer was dat niet zo. Daarom richtten de vervoerbedrijven van de drie grote steden de Commissie Standaardisatie Autobusmaterieel (CSA) op. Die ontwikkelde één model met eisen op het gebied van techniek, comfort, bedieningsgemak en vormgeving. Zo ontstond in overleg met DAF en Werkspoor het eerste type standaardstadsbus van DAF, de CSA-1. Dit was een succesvolle actie om tot eenheid in de bouw van autobussen te komen.

Van deze gestandaardiseerde stadsbus werden tussen 1966 en 1983 bijna 1700 exemplaren gebouwd. Deze zijn gebruikt in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Groningen en Maastricht. De bus had overal dezelfde bordeauxrood-met-grijze kleurstelling en werd daarmee hét symbool van de wens tot standaardisering in de jaren ’60.

Ontwikkeling:

Omslag openbaar vervoer

Argumentatie:

Deze standaardbus voor lokaal openbaar vervoer belichaamt een belangrijke ontwikkeling in de autobusbouw en het Nederlandse openbaar vervoer. Het type was beeldbepalend voor het openbaar vervoer in grotere Nederlandse steden. Deze bussen zijn daar tientallen jaren gebruikt. Het hoekige design van Wim Rietveld, een wereldberoemde Nederlands industrieel ontwerper, was in die tijd zeer modern.

Argumentatie object:

Stadsbus 301 van het Gemeentelijk Vervoer Bedrijf Amsterdam is het allereerste exemplaar van deze standaardstadsbus.