Antoon van Daal

Boeing 747

4 motorig passagiersvliegtuig

De Boeing 747 zorgde voor een forse toename van het passagiersvervoer door de lucht. Door de grote capaciteit van zo'n 400 stoelen namen de kosten van vliegtickets af en zo droeg het toestel ook bij aan de stijging van het aantal vakantiereizen door de lucht.

De Boeing 747 vertegenwoordigt een vliegtuig, waarvan er in Nederland tientallen exemplaren gedurende vele decennia in gebruik zijn geweest – en nog steeds zijn. Het type wordt nog steeds gebouwd en is een zeer beeldbepalend type vliegtuig.

De eerste vlucht van de Boeing 747 was op 9 februari 1969. Dit was het begin van een geheel nieuwe fase in de civiele luchtvaart. De Boeing 747 is, net als zijn tijdgenoten, zoals de Douglas DC-10 en Lockheed Tri-Star, een z.g. ‘wide-body’. Hierdoor konden er ruim 400 passagiers tegelijk mee. Dit was meer dan twee keer zoveel als in de meeste andere toestellen. Zo kon de prijs van een vliegticket dalen. Door de combinatie met de groei van de westerse welvaart van de jaren ’60 werd vliegen nu voor grote groepen in de samenleving beschikbaar. Deze trend was door toestellen als de Constellation en de DC-8 al een beetje begonnen. De Boeing 747 heeft er als geen ander vliegtuig voor gezorgd dat massavervoer door de lucht en daarmee massatoerisme, kon ontstaan.

Vergeleken met de voorgangers en de concurrenten van de Boeing 747 was in die tijd alles spectaculair aan de Boeing. Zowel de maten, de gewichten en de prestaties waren nieuw. Daardoor kreeg de Boeing 747 al snel de bijnaam ‘Jumbo Jet’. De 747 was het eerste massaal geproduceerde ‘wide-body’ vliegtuig.

De KLM vloog vanaf 1971 met de Boeing 747 en doet dat nog steeds. Ook de vliegtuigmaatschappij Martinair vloog met dit toestel

Ontwikkeling:

Internationaal toerisme

Argumentatie:

De Boeing 747 is een van de weinige vliegtuigtypen dat door grote groepen mensen wordt herkend. Het is sinds 1970 het boegbeeld van de KLM en van de burgerluchtvaart in het algemeen.

Argumentatie object:

De Boeing 747 op vliegveld Lelystad is het enige exemplaar dat in Nederland in een museum staat.

Locatie:

Aviodrome, Lelystad

Links: