Mariken van Nimwegen

Vermaak

Kermisschip

De "Vermaak" is een motorschip, gebouwd voor een kermisfamilie. Die familie bracht er jarenlang hun kermisattractie mee van de ene naar de andere plaats.

De “Vermaak” is in 1924 als stalen motorschip gebouwd bij de scheepsbouwer A.P. van der Werff te Drachten. Het schip heeft vermoedelijk een stoomcarrousel vervoerd. De kermisfamilie Sipkema verwerft de stoomcarrousel in de Eerste Wereldoorlog. Ze reizen er dertig jaar mee rond in de noordelijke provincies. Ze staan er ondermeer mee op de Saarlander Kermis in Leeuwarden. In 1946 wordt de molen verkocht. In 1955 wordt de motor vervangen door de 20 pk Kromhout motor uit circa 1920, die nog steeds in het scheepje staat. Vanaf 1957 is er korte tijd vleeswaren mee vervoerd tussen Harlingen en Akkrum. Daarna wordt het een woonschip.

Ontwikkeling:

Ambulante handel

Argumentatie:

Vroeger was de kermis een van de weinige uitgaansmogelijkheden. De grotere attracties werden vaak per schip vervoerd. De stoomcarrousel was alleen te vinden op plaatsen die per trein of per schip bereikbaar waren. De loop van de geschiedenis van het kermisscheepje is representatief voor de ontwikkeling in de binnenvaart die zich bij veel kleine vrachtschepen voor deed. Vanaf 1950 werd het vervoer per trein en vrachtwagen een steeds grotere concurrent. Alleen de schepen met een groot laadvermogen konden de concurrentie nog aan. Kleinere schepen raakten uit de vaart en bleven voor de wal als woning voor de schipper.

Argumentatie object:

De "Vermaak" is een van de weinige overgebleven gemotoriseerde kermisscheepjes. Het is een bijzonder schip omdat het voor een kermisfamilie is gebouwd.

Locatie:

Utrecht

Links: