Flyer One

Scherpjacht

De "Flyer" is een scherp jacht dat in 1978 de Whitbread Round the World Race (nu Volvo Ocean Race) wint.

Conny van Rietschoten laat de “Flyer” in 1977 bouwen door de Overijsselse Jachtwerf W. Huisman B.V. In 1978 wint hij er de Whitbread Round the World Race mee. Na de race wordt het schip verkocht aan een Amerikaan die het laat verbouwen. In 1982 wordt het schip gedoneerd aan Orange Coast Collage School of Seamanship. Zij hebben er onder leiding van een vast schippersechtpaar in 30 jaar ruim 300.000 mijl mee gevaren. Sinds 2013 is de Flyer weer in Nederlandse handen.

Ontwikkeling:

Sport

Argumentatie:

De Flyer is een scherp jacht, gebouwd van aluminium. De klassieke platbodem- en ronde jachten, die alle met uitzondering van de Staverse Jol, zijzwaarden hebben, zijn geen scherpe jachten. De anderen met kiel of midzwaard -de rest van de schepen- zijn scherp. De "Flyer" werd in de traditie van een klassiek scherp jacht gebouwd, met als doel om er de Whitbread Round the World Race mee te winnen.

Argumentatie object:

Nederland is een van de landen die sinds de eerste editie deelneemt aan de Volvo Ocean Race. Drie keer heeft een Nederlands jacht deze zeilwedstrijd rond de wereld gewonnen. De "Flyer" won in 1978 en is daarmee een stukje Hollands glorie van weleer geworden. De stichting Revival of the Flyer draagt nu zorg voor het behoud en de exploitatie van de "Flyer". De "Flyer" heeft in 2014 een refit gehad.

Locatie:

Rotterdam

Links: