FN 3 ½ pk Victoria

Voiturette

De FN 3 ½ pk Victoria uit 1900 is een mooi voorbeeld uit de 'pionierstijd', de tijd van de auto als 'avonturenmachine'. Auto’s werden en worden niet alleen aangeschaft om van A naar B te gaan, maar ook vanwege de sterke fascinatie die uitgaat van nieuwe, snelle en geavanceerde mobiliteit.

De FN 3 ½ pk Victoria uit 1900 is gebouwd door de ‘Fabrique Nationale d’Armes de Guerre’, kortweg FN, in het Belgische Luik. Oorspronkelijk een wapenfabriek, wordt eind 19e eeuw besloten om ook auto’s te gaan produceren.

Deze Victoria heeft een tweecilindermotor met riemen naar de versnellingsbak, terwijl de achterwielen vervolgens met kettingen worden aangedreven. De carrosserie lijkt veel op die van een rijtuig uit die tijd en dat klopt ook wel. Een ‘Victoria’ is een populair type koets uit de 19e eeuw. Dat komt vaker voor: in eerste instantie probeert men de vormen en constructies uit, die men kent.

Deze FN Victoria is een mooi voorbeeld uit de ‘pionierstijd’ van de automobiel. Het was de tijd van de auto als ‘avonturenmachine’, een tijd waarin de echte welgestelde pionier al weer op de fiets als nieuwtje was uitgekeken en naar nieuwe, nog avontuurlijker middelen zocht om in zijn mobiliteitsbehoefte te voorzien. Het was een niet-utilitaire mobiliteitsbehoefte waarin voorzien moest worden; immers fietsen, brommers, motoren en auto’s werden en worden niet alleen aangeschaft om van A naar B te gaan. Van nieuwe, snelle en geavanceerde mobiliteit ging en gaat een sterke fascinatie uit; voor de pionier-automobilisten de belangrijkste reden om een auto aan te schaffen.

In 1896 werd de eerste automobiel in ons land gesignaleerd, in 1908 waren er 5000; de opmars van een meer utilitair gebruik van de auto begon enkele jaren later. Naast ‘Benz’ (die eerste) was FN in deze tijd als merk zeer populair.

Ontwikkeling:

In de ban van de vooruitgang

Argumentatie:

De 3,5 pk 'Victoria' van FN representeert een belangrijke ontwikkeling in de geschiedenis van de mobiliteit in ons land, namelijk de pionierstijd van de automobiel, van de auto als avonturenmachine. FN was als merk in deze tijd zeer populair.