Collectie KNVvL

Fokker F-7

Verkeersvliegtuig

Met de Eerste Luchtverkeer Tentoonstelling Amsterdam (ELTA) in 1919 begint voor Nederland een nieuwe periode; de periode tussen de wereldoorlogen. In 1919 wordt namelijk de basis gelegd voor de Nederlandse Luchtvaartindustrie. De Fokker F-7 was hét vliegtuig dat de naam van Fokker en de KLM over de hele wereld uitdroeg met de langste luchtlijn ter wereld.

In 1924 werd de eerste vlucht van Amsterdam naar Batavia gemaakt, gesponsord door speciaal daarvoor opgerichte “Comité vliegtocht Nederland – Indië”. Tijdens de eerste vlucht gingen er geen passagiers mee. Hoewel de tocht niet probleemloos verliep, werden vliegtuig en bemanning in Batavia (Indonesië) enthousiast ontvangen. Het vliegtuig werd in Batavia uit elkaar gehaald en kwam per schip terug naar Nederland.

In 1927 gebruikte de Amerikaan Van Lear Black het vliegtuig van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM) om er de eerste retourvlucht naar Nederlands-Indië (Indonesië) mee te maken. Deze vlucht staat bekent als de eerste intercontinentale chartervlucht ter wereld. F-7’s en de door Fokker gebouwde opvolgers hebben daarna op deze route een beroemde loopbaan gehad en hebben vele passagiers en poststukken vervoerd.

De F-7 is één de meest succesvolle verkeersvliegtuigen van de Fokkerfabriek geweest. Met dit type, en varianten daarop, zijn belangrijke ontdekkingsvluchten en routeverkenningsvluchten uitgevoerd. Door de ontwikkeling van de driemotorige varianten, zoals de Fokker F-7 A/3m en F-7B/3m en de bouw van deze vliegtuigen in de Verenigde Staten, domineerde Fokker vanaf 1920 de Amerikaanse luchtvaartmarkt. In die jaren was Fokker de grootste vliegtuigfabrikant ter wereld.

De F-7 is door verschillende vliegtuigbouwers geproduceerd. Dit specifieke toestel is in Zwitserland, Denemarken en Zweden gebruikt. Maar het type heeft ook in de geschiedenis van de Nederlandse luchtvaart een belangrijke rol gespeeld. Daarom is bij de restauratie besloten het toestel in KLM-kleuren-uitmonstering te presenteren.

Ontwikkeling:

Koloniën

Argumentatie:

De Fokker F-7 was begin jaren ’20 een zeer effectief en betrouwbaar vliegtuig. De Fokker F-7 kan, in al zijn varianten, gezien worden als het meest succesvolle verkeersvliegtuig van de jaren ’20.

Argumentatie object:

De enig nog bestaande Fokker F-7 (die in de Aviodrome) is gekozen tot representant.

Locatie:

Aviodrome Lelystad

Links: