Fokker F-27

Friendship

De Fokker F-27 Friendship was een revolutionair toestel. Het werd het meest succesvolle turbopropvliegtuig aller tijden en een internationaal marktsucces van Nederlandse bodem.

De Fokker F-27 Friendship (kortweg ‘Fokker Friendship’) werd begin jaren ’50 ontworpen door Fokker’s hoofdconstructeur Cees van Meerten. Het was bedoeld als vervanger voor de beroemde, maar verouderde Douglas DC-3. De PH-NVF (F-3) was het tweede vliegende prototype, dat vanaf 1957 succesvolle proefvluchten uitvoerde. Na 1957 kon de serieproductie van de Fokker F-27 Friendship beginnen. De Friendship werd een wereldwijd succes. Het ontwikkelingsproces werd door de overheid erg gestimuleerd, omdat de industrie na de oorlog moest vernieuwen.

Het vliegtuig werd op voor die tijd op revolutionaire wijze gemaakt. Er werd namelijk gebruik gemaakt van de ‘Redux-methode’. Deze methode maakt gebruik van lijm in plaats van spijkers/nagels. Dit levert een sterkere, stijvere en uiteindelijk een veiliger toestel op. De methode wordt tegenwoordig overal toegepast.

De F-27 was door de turbopropmotoren een robuust toestel. Het was geschikt om korte afstanden te vliegen en voor het vliegen naar ongeprepareerde en moeilijk toegankelijke gebieden, zoals ontwikkelingslanden. Het vliegtuig luidde een nieuwe fase in voor de regionale luchtvaart. Verder is de F-27in verschillende militaire varianten geleverd. Gebruikers uit Nederland waren KLM Cityhopper en de Koninklijke Luchtmacht.

Met een kleine 800 exemplaren in diverse varianten (inclusief licentiebouw in de VS) is de Friendship het meest verkochte en meest succesvolle turbopropvliegtuig in de internationale luchtvaartgeschiedenis. In 2006 werd de Fokker Friendship verkozen tot het Beste Nederlandse Design van de 20e eeuw. Dit was een wedstrijd van de Premsela Stichting en NRC Handelsblad.

Ontwikkeling:

Nederlands fabricaat

Argumentatie:

Fokker werd na de Tweede Wereldoorlog één van de beste voorbeelden van de vernieuwing van de Nederlandse economie. Fokker wist de Nederlandse vliegtuigindustrie internationaal weer op de kaart zetten. De Fokker F-27 Friendship vertegenwoordigd een aantal succesvolle technieken in de vliegtuigindustrie die ook internationaal innovatief en trendsettend waren. Het toestel speelde een cruciale rol in de opbouw van de Fokkerfabrieken na de Tweede Wereldoorlog en het vliegtuig werd het meest succesvolle turbopropvliegtuig ooit.

Argumentatie object:

Als het tweede succesvolle vliegende en complete prototype is de PH-NVF (F-3) de moeder van alle Fokker Friendships.

Locatie:

Aviodrome

Links: