Ford TT

Vrachtwagen

De Ford model TT is een zware uitvoering van de wereldberoemde Ford model T, de T-Ford. De Ford TT is gebruikt voor de bouw van vrachtwagens en autobussen. In Nederland hebben de beide modellen in de jaren 1920 door hun betaalbaarheid en betrouwbaarheid voor de doorbraak van de automobiel gezorgd.

Van het Model TT zijn in Nederland, met name tussen 1920 en 1935, enige duizenden exemplaren in gebruik geweest. De Ford TT kwam doorgaans als chassis-met-motor naar Nederland, waar ze verder naar de wensen van de klant werden opgebouwd. Ze werden als vrachtwagen gebouwd, bijvoorbeeld voorzien van een vlakke laadvloer, zoals dit exemplaar. Maar de Ford TT werd ook vaak opgebouwd als autobus.

Ontwikkeling:

Industriële revolutie

Argumentatie:

De jaren 1920 lieten de opkomst zien van de vrachtwagen, die zorgde voor de vrijwel complete ontsluiting van het platteland. De doorbraak kwam in het interbellum; in 1955 verzorgde de vrachtwagen als de helft van het vervoer over de weg.

Argumentatie object:

De Ford Model TT representeert een zeer belangrijke ontwikkeling in de Nederlandse mobiliteitsgeschiedenis als één van de eerste veel verkochte bedrijfsvoertuigen, die in de jaren 1920 mede voor de doorbraak van de automobiel in ons land heeft gezorgd. De representatiewaarde is daarmee buitengewoon hoog. Bijzonder aan deze wagen is dat het een origineel Nederlands exemplaar betreft, dat is opgebouwd en gebruikt in Nederland.