General Dynamics F-16

Straaljager

Nederlandse F-16’s hebben sinds april 1993 meerdere keren deelgenomen aan vredesmissies van de Verenigde Naties (VN) en de Noord Atlantische VerdragsOrganisatie (NAVO). De jachtvliegtuigen zijn de afgelopen tientallen jaren ingezet, bijvoorbeeld boven het voormalig Joegoslavië, Afghanistan, de Baltische staten, Libië, Irak en Syrië.

De F-16 verscheen in de midden jaren ’70. Het was het eerste echte Fly-By-Wire (computergestuurde) jachtvliegtuig. De F-16 stond aan het begin van de overgang van het analoge naar het digitale tijdperk in de militaire luchtmacht.

Tot nu toe zijn er wereldwijd meer dan 4500 F-16’s geproduceerd. Het vliegtuig staat voor een belangrijke ontwikkeling in de Nederlandse geschiedenis van de militaire luchtvaart én in de geschiedenis van de Nederlandse vliegtuigbouw. Fokker bouwde een groot aantal toestellen. De F-16 was de eerste eenzitter die door Fokker aan de Koninklijke Luchtmacht (KLu) werd geleverd.

De F-16 is de laatste straaljager die in een grote aantallen door Nederland besteld werd. Voor zijn vervanger, de F-35, is in september 2013 een order geplaatst van 37 toestellen. In de jaren ’70 werd de F-16, als vervanger van de F-104 ‘Starfighter’ en de NF-5 ‘Freedom Fighter’, gebruikt door veel landen. Bijvoorbeeld landen als de Verenigde Staten (VS), Israël, België, Denemarken, Nederland en Noorwegen kozen voor dit toestel. De F-16 was beter dan de Dassault Mirage F1, de Saab Viggen en de YF-17 (de latere F-18).

Er zijn vanaf 1979 in totaal 213 F-16’s in dienst geweest. Met een van deze toestellen is in maart 1999, tijdens operatie Allied Force boven Kosovo een vijandelijk Servische MiG-29 neergeschoten.

Ontwikkeling:

Vredesmissies

Argumentatie:

De F-16 wordt door de Nederlandse regering vaak aangeboden voor vredesmissies en is dat opzicht in hoge mate bepalend geweest voor het beeld van de expeditionaire inzet van de KLu na de Koude Oorlog.

Argumentatie object:

De F-16 in het Nationaal Militair Museum, is een toestel dat actief is geweest binnen de Nederlandse Luchtmacht.

Locatie:

Nationaal Militair Museum, Soesterberg

Links: