Glenn Martin 139WH

Bommenwerper

De aanschaf van de Glenn Martin 139 bommenwerper betekende een enorme technologisch stap vooruit in de militaire luchtvaart in Nederlands-Indië. Ook de grootte van het gebied dat nu bestreken én gecontroleerd kon worden was iets nieuws.

De bommenwerper werd door de Amerikaanse vliegtuigbouwer Glenn Martin gebouwd als machine die het luchtruim veilig moest houden boven de vele Indische eilanden. Er werden 288 machines besteld, een groot aantal voor het arme Nederlands-Indische leger.

Was de Glenn Martin halverwege de jaren ’30 nog een modern vliegtuig, tijdens het begin van de oorlog in Nederlands-Indië was de machine al erg verouderd. Dit kwam door de snelle ontwikkelingen van nieuwe vliegtuigen in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er veel met de Glenn Martin 139 gevlogen. Maar in gevechten wonnen de Japanse vliegtuigen (de Zero’s) altijd. Van alle Glenn Martin’s zijn er nu alleen nog brokstukken over. Bijna alle vliegtuigen zijn in de eerste dagen van de oorlog neergeschoten of op de grond vernietigd.

Ontwikkeling:

Koloniën

Argumentatie:

De Glenn Martin was een enorme stap vooruit in de betekenis van de luchtmacht voor de strijdkrachten in Nederlands-Indië . Een enorm gebied kon nu bestreken worden.

Argumentatie object:

De enige fysieke resten van een Glenn Martin 139 zijn te vinden in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Er zijn vleugeldelen, motoren, wielen en enkele andere kleine delen te zien.

Locatie:

Nationaal Militair Museum, Soesterberg

Links: