Hoogaars ARM17

Hoogaars

Zoals de botter een toonbeeld is van de visserij op de Zuiderzee, de bomschuit een toonbeeld voor de strandvisserij, zo is de hoogaars het toonbeeld voor de visserij is de Zeeuwse Delta. Naast de hoogaars was ook de zogenaamde hengst een gangbaar type vissersschip in deze regio. Heel kenmerkend waren de grote spriettuigen (het zeil wordt uitgehouden door een lange schuin omhoog staande boom in plaats van een gaffel bovenaan het zeil en een giek onderaan). De ARM17 is de enig overgebleven hoogaars die nog met een spriettuig vaart.

Oorspronkelijk was dit schip een zeilende garnalenvisser, onder de naam “ARM 17”. De bemanning bestond uit een schipper, drie volwassenen en een jongen. Het visgebied strekte zich uit tot langs de Noordzeekust. De huidige naam “Vrouwe Adriana” is een vernoeming naar de vrouw van de laatste schipper die met het schip heeft gevist.In 1993 kwam het schip in eigendom van de Stichting Museumhaven Zeeland met Zierikzee als thuishaven.

Haar naam is weer “ARM 17” en ze is niet aangemeld als monument.Ze is inmiddels geheel gerestaureerd naar de staat van zeilende garnalenvisser anno 1900, met alle daarvoor benodigde onderdelen zoals korren, manden, zeven, fornuis, etc, en is opgenomen in de museumcollectie als visserij demonstratievaartuig.

De Hoogaars ARM17 is i n tot jacht verbouwd op de werf van C.A. Meerman in Arnemuiden. In 1977 wordt het schip weer teruggebracht naar visserman-uitvoering door B├╝ltjer in ditzum (Dld). Bij deze restauratie werden de dek-boeiingen verwijderd, waardoor het oude visserij nummer “ARM17” weer tevoorschijn kwam. Door gebrek aan budget werd de kajuit er niet meer opgezet. Terugbrengen in -ongeveer- originele staat was ca 30% goedkoper. Zij is de enige nog met spriettuig uitgeruste hoogaars.

Ontwikkeling:

Visserij

Argumentatie:

Toonbeeld visserij Zeeuwse Delta

Argumentatie object:

De ARM17 is de enig overgebleven hoogaars die nog met een spriettuig vaart.

Locatie:

Zierikzee

Links: