????????????????????????????????????

Jacaranda

Motorboot (bakdekkruiser)

De Jacanda is een typisch voorbeeld van een bakdekkruiser met kofferdek in originele staat. Ze wordt nog altijd gebruikt evenals de ongeveer 250 schepen van de vereniging de Oude Glorie die zich inzet voor het behoud van oude motorjachten.

Pleziervaart met motorjachten dateert uit het begin van de twintigste eeuw. Aanvankelijk waren motorboten voor de wat rijkere elite van ons land. Vroege motorboten werden aangeduid als notaris- of salonboot. Dat waren schepen met veel glas en relatief lang en smal van vorm. Geen schepen om aan boord comfortabel te overnachten. Begin twintigste eeuw kwam de watersport meer in de belangstelling. De bakdekker, een meestal ijzeren schip met veel ruimte werd populair. In de dertiger jaren waren er inmiddels meer motorboten dan zeiljachten in ons land.

Ontwikkeling:

Dagtrips

Argumentatie:

De Jacaranda is een voorbeeld van een bakdekkruiser met kofferdek in originele staat. Ze wordt nog altijd gebruikt als pleziervaartuig, evenals de ongeveer 250 schepen van de vereniging de Oude Glorie die zich inzet voor het behoud van oude motorjachten.

Links: