Persfoto Aviodrome

Lockheed Constellation N-749

4 motorig passagiersvliegtuig

Samen met de Douglas DC-4 is de Lockheed Constellation een prachtig voorbeeld van de globalisering van na de Tweede Wereldoorlog. Vele Nederlanders verlangen naar een nieuw bestaan en om diverse redenen ligt dat nieuwe bestaan niet in Nederland. Men zwerft uit over de hele wereld.

Na de Tweede Wereldoorlog groeide dit toestel uit tot één van de belangrijkste langeafstandsverkeersvliegtuigen van de jaren ’50. De Constellation betekende voor de expansie van de naoorlogse KLM een belangrijke impuls. Door de drukcabine kon hoger en verder worden gevlogen. Daardoor speelden Constellations bij de KLM een grote rol in de ontwikkeling van het toerisme en in de emigratie naar Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.
Een markante ontwikkeling is dat het vliegtuig werd ingezet als transportmiddel, waar tot de jaren ’50 het schip gebruikt werd. In een korte tijd kon een enorme afstand worden afgelegd. Grote 4-motorige vliegtuigen als de Constellation zijn er zelfs verantwoordelijk voor dat de grote stoomscheepvaartmaatschappijen verdwenen; per vliegtuig was een reis naar New York sneller en comfortabeler.

De Constellationvloot van de KLM bedroeg uiteindelijk 48 exemplaren. Dat aantal is door de KLM sindsdien met geen enkel ander type gehaald.

Befaamd waren de vluchten over de grote oceaan tijdens de politionele acties, door ‘overvliegverboden’ van vele landen. KLM Constellations vlogen toen extreme lange afstanden. De Constellation was het enige vliegtuig dat de afstand tussen Mauritius en Batavia kon overbruggen. Halverwege lag een onderzeeboot van de Koninklijke Marine om het ‘point of no return’ aan te geven. Als het vliegtuig de boot gepasseerd was, was er geen weg meer terug.

De Lockheed Constellation weerspiegelt een belangrijke ontwikkeling in de Nederlandse mobiliteitsgeschiedenis. Met de ‘Connie’ komt het vervoer over lange afstand en de intercontinentale expansie van de KLM op gang. Bovendien wordt de Constellation door velen beschouwd als het fraaist vormgegeven vliegtuig ooit en zelfs wel als kunstwerk.

Ontwikkeling:

Emigratiegolf

Argumentatie:

Door de grote aantallen Constellations in diens van de KLM is dit type een uitstekende representant.

Argumentatie object:

Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome te Lelystad heeft deze Constellation in de collectie, om het verhaal van de Nederlandse luchtvaart te kunnen vertellen. Omdat een origineel Nederlandse Constellation niet meer beschikbaar is, staat er een buitenlands toestel in het KLM-kleurenschema van de jaren 1950.

Locatie:

Aviodrome, Lelystad