NA-B-25

Bommenwerper

De B-25 ‘Mitchell’ is een middelzware bommenwerper die in de Tweede Wereldoorlog op alle fronten is gebruikt. Ook de Nederlandse luchtmacht heeft de B-25 op twee aanvalsfronten ingezet: vanuit Australië en vanuit Engeland vlogen Nederlandse B-25’s gevechtsmissies.

De B-25 is een tweemotorige bommenwerper, die bekend geworden is door de gewaagde Amerikaanse bombardementsvluchten op Tokyo in april 1942 door Generaal Doolittle. Een aantal B-25’s vertrok van het Amerikaanse vliegdekschip ‘Hornet’ in de Stille Oceaan om de Japanners aan te vallen op een plaats waar men zich volkomen veilig voelde; de hoofdstad Tokyo.

Het Nederlandse 320 Squadron, dat al in juni 1940 was opgericht en dat onderdeel was van de Royal Air Force, kreeg in 1943 de B-25. Deze werden onder andere tijdens D-Day ingezet. Maar ook aan andere belangrijke slagen deden de B-25’s mee, zoals het Ardenne Offensief en de operatie Market Garden (Nijmegen/Arnhem). Het squadron leed zeer zware verliezen; van de 77 B-25 Mitchells gingen er 34 verloren en 157 bemanningsleden kwamen niet meer terug. Tijdens de gehele oorlog werden er meer dan 3000 missies gevlogen.

In Nederlands-Indië werd het vliegtuig door de Nederlandse strijdkrachten ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog, als onderdeel van de Royal Australian Airforce. Maar ook daarna bleven de B-25’s in de regio actief tijdens de politionele acties. Tijdens deze acties zijn met de B-25 bombardementsvluchten uitgevoerd.

Ontwikkeling:

Tweede wereldoorlog

Argumentatie:

De B-25 Mitchell liet zien wat een impact het luchtwapen kan hebben op een strijd.

Argumentatie object:

De B-25 in het Oorlogsmuseum Overloon is de oudste B-25 in Nederland. Deze machine heeft een rijke historie van haar vluchten tijdens de bevrijding tot aan het eind van haar carrière in 1954.

Locatie:

Oorlogsmuseum Overloon & Vliegbasis Gilze-Rijen, KLHV.

Links: