Harry de Groot

Nomadisch

Luxe motor

De huidige eigenaar van de luxe motor Nomadisch was 3 jaar oud toen het schip van zijn ouders in 1928 bij scheepswerf Thiecke in Martenshoek in Groningen te water gelaten werd.

De Nomadisch is een schip met een mooie ‘zeeg’. Een zeeg is de gebogen lijn in de constructie van de scheepsromp, waarbij de voorkant en achterkant omhoog lopen. Maar met 115 ton (27,39 x 5,08 m) is de Nomadisch niet groot voor een luxe motor. In die tijd is er zoveel vraag naar scheepsmotoren, dat de levertijden bij sommige fabrikanten erg lang zijn. De opdrachtgever koos daarom niet voor de gangbare Kromhout of Industrie gloeikopmotor, maar voor een Nering Bögel 2 cilinder patent Moës. Vandaag de dag is het de enige overgebleven motor van deze machinefabriek in Deventer. Na 1985 vaart de Nomadisch niet meer met vracht. De eigenaar blijft wel op zijn schip wonen, wisselend van havens in Groningen en Drenthe.

Ontwikkeling:

Opkomst verbrandingsmotor

Argumentatie object:

De Nomadisch is nog steeds eigendom van de tweede eigenaar, die het schip met veel zorg en liefde onderhoudt. In de loop van de jaren is er nauwelijks iets aan het schip veranderd. In de salonroef wordt gewoond, het ruim is leeg. Het kookherft (buitenfornuis voor de stuurhut) is nog aanwezig en af en toe in gebruik.

Locatie:

Hoogezand-Sappemeer