Puch VS 50

‘Skyway’

Een Puch was dé bromfiets waar iedere zestienjarige op gezien wilde worden. Daarmee kon men zich onderscheiden. Op Puchs reden veel studenten, liefhebbers van Haagse beatmuziek en artistiekelingen rond, terwijl Kreidlers favoriet waren bij vetkuiven en jongens op het platteland voor Zündapp kozen.

Imago was alles! Vaak droegen Puch-rijders zo’n groene jagersjas van de dump, bruine Clarks en een rafelige spijkerbroek. Van de broek maakten ze de broekspijpen aan de onderkant wijder door ze open te knippen en daartussen bloemetjesstof te zetten. Om het geheel af te maken droeg men dan een pukkel over zijn schouder met een Ban-de-Bom teken. Al deze alternatievelingen zouden volgens de beroemde zingende Puch- & Tomos-handelaar Leo van Zijl uit de Haagse Kikkerstraat later allemaal jurist, chirurg, professor of notaris worden.

De grote ontwikkeling begon na de Tweede Wereldoorlog allemaal met de Solex, de eerste brommer in ons land. Het was de bromfiets die Nederland en een groot deel van Europa de eerste twintig jaar na de oorlog mobiel maakte en daarmee een belangrijke rol in het sociale leven opeiste. Alleen al in 1965 werden er 285.000 brommers verkocht en waren er 1,7 miljoen in gebruik, waarvan 60 procent zakelijk. Pas halverwege de jaren ’60 zou de auto die rol overnemen. Anno nu zijn er ruim 200.000 klassiekere brommers die de strijd overleefd hebben en nog steeds zijn rond de 800.000 mensen dagelijks afhankelijk van dit handige en economische vervoermiddel. Best een grote groep, en dat is al vijf generaties lang zo.

Ontwikkeling:

Lifestyle