Goederenstoomtram

Stoomlocomotief RTM 56 met goederentram

De goederentram van de Rotterdamsche Tramweg-Maatschappij is een voorbeeld van een bont ensemble van stoomlocomotief en wagens. Daarmee werden vooral begin 20e eeuw grote delen van Nederland ontsloten voor het vervoer van allerhande producten. We zien hier de bloeiperiode van de Nederlandse stoomtram.

De Rotterdamsche Tramweg-Maatschappij (RTM) exploiteerde vanaf 1900 het interlokaal tramvervoer tussen Rotterdam en de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Zij opende ook veerdiensten tussen de eilanden. Zo verbond zij grote delen van Zuidwest-Nederland met de havenstad aan de Maas, die juist rond die tijd aan een onstuimige groei was begonnen. De RTM ontsloot een gebied vol met water en eilanden, wat vervoerstechnisch tot complexe situaties leidde. De RTM heeft daarmee zeker bijgedragen aan de bloeiende agrarische sector in dit deel van het land.

Net als voor andere stoomtrambedrijven was het goederenvervoer voor de RTM belangrijk. Zij vervoerde allerhande producten; landbouwproducten naar de stad en, andersom, middelen voor het levensonderhoud, bouw- en brandstoffen naar de bewoningskernen op het platteland.

De RTM-goederentram toont een bont ensemble van wagens op interlokale stoomtramlijnen: de eenvoudige gesloten goederenwagen 715, in dit geval als melkwagen, de open goederenwagen 458, vaak gebruikt voor het vervoer van steenkool en suikerbieten en de postbagagewagen CD 298, met daarin de werkplek van de goederentreinconducteur met schrijftafel voor zijn administratie.

Met bouwjaren tussen 1898 en 1920 zien we tevens de hoogtijdagen van de bouw van tramgoederenwagens, een periode waarin de Nederlandse stoomtram toegroeide naar haar hoogtepunt in de jaren ’20. Stoomlocomotief 56 maakt het geheel compleet, een krachtige machine vanwege het groeiende vervoer in deze periode met lange en zware trams, ook bij de RTM.

Ontwikkeling:

Ontsluiting van Nederland

Argumentatie:

Het ensemble toont een representatief beeld van veel voorkomend goederenmaterieel, dat via een dicht netwerk van interlokale trams bijdroeg aan de ontsluiting van ons land. Het representeert tevens de stormachtige ontwikkeling van de Nederlandse stoomtram in het eerste kwart van de 20e eeuw.

Argumentatie object:

Locomotief 56 is een representant van een beeldbepalend type tramlocomotief, dat gedurende tientallen jaren dienst deed op het uitgebreide tramlijnennet van de Rotterdamsche Tramweg-Maatschappij ten zuiden van Rotterdam. Locomotieven met binnenliggend drijfwerk en beeldbepalende waterbakken langs de wielen werden ook elders in Nederland en op de tramlijnen in voormalig Nederlands-Indiƫ toegepast. De goederenwagens en de postbagagewagenzijn representanten van beeldbepalende typen goederenwagens, waarvan zeer veel exemplaren bij de Nederlandse interlokale trambedrijven dienst hebben gedaan.

Locatie:

RTM Ouddorp, Ouddorp

http://www.rtm-ouddorp.nl/home.html