Supermarine Spitfire

Jachtvliegtuig

De Spitfire uit de Tweede Wereldoorlog is het sierlijkste jachtvliegtuig ooit. De oorsprong van de machine lag in luchtraces in de jaren ‘30. Het vliegtuig was een groot succes in de Slag om Engeland in 1940. Ook de Nederlandse Luchtmacht zette de Spitfire in als jachtvliegtuig. Het vliegtuig is in alle versies, tot ver na de Tweede Wereldoorlog, gebruikt.

De Supermarine Spitfire werd in 1935 ontwikkeld en in 1938 in productie genomen. Het vliegtuig werd gebouwd door de Engelse vliegtuigbouwer Supermarine. In 1943 werd een Nederlands squadron opgericht binnen de Royal Air Force dat eind 1943 bijna geheel bestond uit Nederland gevluchte piloten (Engelandvaarders). Het Nederlandse Squadron van 25 vliegtuigen werd met name ingezet tegen de V-1 (vliegende bommen) die de Duitsers op Engeland afvuurden. Niet bevestigde bronnen spreken van een aantal van 100 van dit soort bommen dat door Nederlandse inzet hun doel niet bereikte. Het Nederlandse squadron vloog bijna vijfduizend missies in de oorlog.

Na de oorlog werden Spitfires gebruikt voor de verdediging van het Nederlandse en het Nederlands-Indische luchtruim. In Nederlands-Indië werden de Spitfires veel gebruikt tijdens de Tweede Politionele Actie. Later, nadat Indonesië onafhankelijk was, werden de vliegtuigen gebruikt om het luchtruim veilig te houden in de gebieden waar Nederlandse burgers zich klaarmaakten voor een terugreis naar Nederland. Begin jaren ’50 werd dit door de nieuwe straaljagers gedaan.

Van 1953 tot 1957 zette het Nederlandse luchtvaartbedrijf Schreiner de Spitfires in als ‘doelslepers’ (de Spitfires sleepte doelen waarop geschoten werd vanuit de kustbatterijen). In Nederland zijn nog enkele Spitfires bewaard gebleven. Er is nog één Spitfire die vliegt, dit vliegtuig is onderdeel van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht op Vliegbasis Gilze-Rijen.

Ontwikkeling:

Tweede wereldoorlog

Argumentatie:

De Spitfire was een erg goed, doeltreffend en mooi ontworpen jachtvliegtuig. Door de snelle ontwikkeling van techniek in de Tweede Wereldoorlog was er een enorm verschil tussen de eerste en de laatste versies. De eerste versies van de Spitfire waren nog van hout en linnen. De latere versies waren helemaal van aluminium.

Argumentatie object:

De Spitfire van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht is een prachtig exemplaar met Nederlandse geschiedenis. Daarom is dit vliegtuig een goed toonbeeld.

Locatie:

Vliegbasis Gilze-Rijen

Links: