Wiekslag

Woonark

De "Wiekslag" is een bijzonder woonschip in Amsterdamse Schoolstijl, ontworpen door Anthonie Pieter Smits. Deze architect maakte vooral naam met zijn ontwerpen voor riante landhuizen. De Wiekslag is de enige woonboot die hij ontwierp.

Kunstenaar en museumdirecteur Otto van Tussenbroek gaf de opdracht een woon-/atelierschip te ontwerpen dat comfortabel, degelijk en makkelijk verplaatsbaar moest zijn. Van Tussenbroek wilde het schip in de winter in de stad leggen en in de zomermaanden middenin de natuur. In 1925 wordt het schip gebouwd bij de Haarlemse Scheepsbouw Maatschappij. De romp van het schip bestaat uit 1 cm dik staal en is voorzien van een zware stootrand. De opbouw en de inrichting zijn uitgevoerd in Amsterdamse Schoolstijl. Bovenop het woongedeelte zijn een stuurhut en een stuurmechanisme aangebracht. Het schip ligt in de beginjaren in Haarlem en vervolgens in Utrecht. In de jaren ’80 zijn het interieur en de stuurhutachtige opbouw verwijderd. Na een periode van verwaarlozing en een bijna fatale tocht – waarbij het halve schip onder water verdween – is er in 2005 weinig meer over van het oorspronkelijke interieur. In 2006 kwam de huidige eigenaar in beeld. De restauratie is in 2009 afgerond.

Ontwikkeling:

Wederopbouw

Argumentatie:

De Wiekslag is speciaal ontworpen als woonschip in een tijd dat woonboten nog veelal bestonden uit oude omgebouwde bedrijfsvaartuigen. Daarnaast waren woonschipbewoners personen die overwegend volgens traditie, uit nood of praktische overwegingen een boot bewoonden. In het begin van de twintigste eeuw kwamen daar steeds meer mensen bij die uit liefde voor de natuur of uit avontuurlijk oogpunt voor een woonboot kozen. Welgestelden lieten fraaie, comfortabele woonboten ontwerpen. De Wiekslag is daar een voorbeeld van.

Locatie:

Amsterdam

Links: