Z.O.N.

Kano

De kano is in 1943 door vader en zoon De Beus gebouwd van bijeengescharreld hout. De bouwtekeningen komen vermoedelijk uit een destijds in de boekhandel verkrijgbare uitgave uit de serie 'Ik bouw mijn kano zelf'. Ze kreeg de naam " Z.O.N." (Zoek Ontspanning in de Natuur).

“Het was oorlogstijd, zomer 1943, maar in sommige opzichten was het gewone leven nog niet geheel verstoord. In die tijd, ik was net van de HBS af, groeide de wens om in een klein bootje het water op te gaan. Mijn vader, Elbert de Beus, geboren 1899, was een heel goede timmerman. In de boekwinkel was een boekje te koop met bouwtekeningen voor diverse soorten kano’s. We kozen de tweepersoons toerkano met v-bodem, omgekeerd v-vormig dek en trapeziumvormige spantjes. …mijn vader wist een paar 5,50 m lange eikenhouten planken te verwerven. Op de zolder van het Tolhuis tussen Naarden en Huizen lag een vierkante grenen paal, die daar jaren geleden door mensen van de telefoondienst was achtergelaten. Achter elkaar fietsend, met de paal op onze schouders, brachten we hem naar Hilversum, alwaar hij … tot planken voor het dek werd gezaagd. Een bevriend sjouwerman had voor ons een paar gebruikte steigerdelen, die opgeschilpt als bodem konden dienen. Kielbalk en spantjes werden eveneens van oud vurenhout gemaakt. …de peddels, die uiteraard de sporen van het gebruik verraden, zijn gezaagd uit een balk en vervolgens hol geschaafd. Ze zijn wat smal uitgevallen. De balk was niet breder….”

Ontwikkeling:

Mobiliteit als recreatie

Argumentatie:

De geschiedenis van deze kano illustreert de functie van de kano in het algemeen. Het zelf bouwen van een kano maakte de watersport ook toegankelijk voor de smalle beurs.

Locatie:

Amsterdam

Links: