Shipwreck Galleries Fremantle

Batavia (1628)

Oost-indiëvaarder (retourschip)

De Batavia was een 17e eeuw Nederlands retourschip. Onder bevel van schipper Jacobsz, en onder leiding van opperkoopman Francois Pelsaert strandde het in juni 1629 op de westkust van Australië. Een waar drama voltrok zich toen er muiterij uitbrak en moorden werden gepleegd.

Oost-indiëvaarders waren de grootste schepen van hun tijd. Hoewel het handelsschepen waren, was hun bewapening gelijk aan die van een oorlogsschip. De vaart op Azië had in de 17e eeuwse Nederlandse economie een aandeel van ruim tien procent. Alle Oost-Indiëvaarders waren eigendom van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC).

Ontwikkeling:

Proloog

Argumentatie object:

In 1629 leed het VOC-schip Batavia schipbreuk voor de westkust van Australië. Aan boord waren plannen voor muiterij. Commandeur Pelsaert ging met een klein schip hulp halen in Batavia en de muiters vermoordden 160 van de 200 overlevenden. Pelsaert nam bij terugkomst de moordenaars gevangen. Het  verslag van de verhoren die plaatsvonden zijn bewaard gebleven in het VOC-archief. in 1647 werd er een boek uitgegeven over het verhaal: Ongeluckige Voyagie, van't Schip Batavia, Nae de Oost-Indien.

Locatie:

Western Australian Museum

Links: