Simplex

“De burgemeesterfiets”

Simplex, lange tijd de bekendste en grootste fietsenfabriek van ons land, bouwde dit herenrijwiel in 1921. Dit exemplaar werd gebruikt als burgermeesterfiets maar staat symbool voor de doorbraak van soortgelijke fietsen in de jaren ’20. In deze periode ontwikkelde Nederland zich tot ‘fietsland’.

Dit herenrijwiel is in 1921 gebouwd door Simplex in Amsterdam. De heer Johannes Casper van Beek, burgemeester van Liessel en Deurne van 1917-1939, reed met dit rijwiel door zijn gemeente. Tot zijn overlijden in 1951 gebruikte hij de fiets bijna dagelijks. De fiets was deftig zwart met gouden handgeschilderde biezen.

Simplex was de bekendste en lange tijd de grootste fietsenfabriek van Nederland. Simplex bouwde in de eerste helft van de 20e eeuw ook auto’s, motoren en zelfs railauto’s.

Dit model had naast stangbediende velgremmen ook de bijzondere ‘Cycloïde-lagers’ in trapas en wielen. Deze innovatieve kogellager behuizing, ontwikkeld rond 1910, zorgde voor minder wrijving en daardoor voor meer comfort. De cycloïde was decennialang het handelsmerk van Simplex.

Ontwikkeling:

Particulier vervoer

Argumentatie:

De Simplex ‘Cycloïde’ staat voor de grote doorbraak van de fiets in ons land in de jaren ‘20. Fietsen als deze stonden aan het begin van de ontwikkeling van Nederland als ‘fietsland’. Simplex was één van de belangrijkste Nederlandse rijwielfabrieken.

Argumentatie object:

Deze Simplex is vanwege zijn geschiedenis en documentatie een bijzonder exemplaar. De ‘burgermeesterfiets’ is een mooi voorbeeld van de fietscultuur in Nederland, waar alle rangen en standen gebruik maken van de fiets.