Collectie Bolder

Time is Money

Parlevinker

De "Time is Money" is een varende supermarkt uit 1962 en de laatste parlevinker van Nederland.

In 1932 begint Jan van Hooren met de verkoop van vooral brood, groente en klompen op de Maas. Eerst met een roeiboot, later met een motorboot. In 1962 laat hij de door hem zelf ontworpen overkapte motorboot “Time is money” bouwen. Zoon Wim komt in 1963 bij zijn vader op de parlevinker werken. Hij heeft het parlevinkerbedrijf tot 2008 voortgezet.

Ontwikkeling:

Ambulante handel

Argumentatie:

De parlevinker is een begrip bij de Nederlandse binnenvaart. Een parlevinker is een ondernemer die vanaf zijn boot goederen, meestal levensmiddelen, verkoopt. Parlevinkers waren zowel op de grote rivieren, op de (Friese) meren als in de havens in Nederland te vinden. De naam parlevinker of zoetelaar werd op de rivier gebruikt, terwijl in havengebieden gesproken werd over kadraaier of kaaidraaier.

Argumentatie object:

De parlevinker is al lange tijd een uitstervende middenstander. De schaalvergroting in de binnenvaart deed de varende winkels geen goed, evenals het feit dat vrijwel alle binnenvaartschepen koelkasten en auto’s aan boord kregen. De jaren 50 en 60 waren de topjaren voor de parlevinker. Er voeren zestien parlevinkers, alleen al op de Maas. In 2008 is Wim van Hooren, de laatste parlevinker van Nederland, ermee gestopt. Sindsdien struint hij met de "Time is Money" de Nederlandse wateren en nautische evenementen af om mensen te vertellen over het verdwenen parlevinkersbestaan. Het scheepje is nu in bruikleen bij Museumwerf Vreeswijk.

Locatie:

Belfeld (thuishaven)/Vreeswijk

Links: