Hajo Olij

Bruinvisch

Tjalk

De Friese dektjalk "Bruinvisch" is een bijzondere vertoning op de Waddenzee. Zie je 'm niet aankomen, dan hoor je de ééncilinder Kromhout motor wel ploffen.

De “Bruinvisch” is een Friese dektjalk die in 1902 van stapel liep bij scheepswerf Draaisma in Franeker. Ze vervoerde oorspronkelijk vee van de Waddeneilanden naar Purmerend. Later werd er ook met schelpen, stront en heel veel andere lading gevaren. Het schip is weer in de staat van ‘vrachtschip onder zeil’ gebracht. Daarbij zijn zo min mogelijk concessies gedaan. Er staat een 30 pk Kromhout motor in uit 1917. Deze Kromhout is de enige in de zeilende beroepsvaart die nog in werking is. Sinds de jaren ’80 zeilt het schip met passagiers over de Waddenzee, en als de gelegenheid zich voordoet ook met vracht.

Ontwikkeling:

Nederlands fabricaat

Argumentatie:

De zeilende binnenschepen raakten in de jaren '50 economisch overbodig. Een sloopregeling (1966) maakte de sloop ervan voor schippers nog aantrekkelijker. Maar eind jaren '60, begin jaren '70 stond er een groep enthousiastelingen op die de afgedankte schepen ging bewonen en restaureren. Zo werden vele schepen herbestemd en ontstond ook de chartervaart. De "Bruinvisch" is een van de eerste charterschepen in Nederland en een representant van alle gerestaureerde schepen die de traditie van vele eeuwen zeilende beroepsvaart, die even verdwenen was, voortzetten.

Argumentatie object:

De "Bruinvisch" is uniek in haar behoud, verschijning en nog steeds voortdurende bedrijfsmatige exploitatie. Regelmatig keert het schip voor restauratieklussen even terug naar haar geboortegrond, de oude Draaismawerf in Franeker. Wie daar de werfloods binnenstapt, waant zich een halve eeuw terug in de tijd. De rijke geschiedenis van de werf is er nog zichtbaar aanwezig. Wie schipper, schip en scheepswerf in combinatie aan treft, aanschouwt een waardevol stukje levend erfgoed.

Locatie:

Harlingen

Links: