Sud-Aviation Alouette III

Helikopter

De Sud Aviation Alouette vliegt al meer dan 50 jaar voor bij de Koninklijke Luchtmacht (KLu). De helikopter heeft alle mogelijke ondersteunende taken gehad en heeft daardoor zijn naam als multi-inzetbaar transportmiddel meer dan waargemaakt.

De Koninklijke Luchtmacht bestelde 77 exemplaren die vanaf 1962 geleverd werden. De Alouette III was de opvolger van de Alouette II. Doordat alle fouten uit de eerdere versie opgelost waren, ontstond er met de Alouette III een nette en betrouwbare helikopter. Door het goede uitzicht, de ruime cabine, de betrouwbare motor en de fijne vliegeigenschappen was de helikopter erg geliefd bij de Koninklijke Luchtmacht en de piloten.

Eerst werd de onbewapende helikopter ingezet voor het steunen van de artillerie en voor observatietaken aan het front. Het ‘sluipvliegen’ werd uitgevonden, (dan hangen de helikopters in de beschutting van bomen stil en doen daar hun werk). Later werden de helikopters ingezet voor SAR-taken (Search and Rescue) boven de Nederlandse kust en de Waddeneilanden. Vier Alouette III’s werden ingezet voor een demonstratieteam: dit waren de Grasshoppers. Op 1 januari 2016 werden de laatste 4 Alouettes III uit dienst genomen.

Ontwikkeling:

Koude oorlog

Argumentatie:

De Alouette werd door de luchtmacht gebruik voor verschillende opdrachten; als verbindingsvliegtuig, als verkenner, als artillerie-vuurleidingsplatform en voor veel andere taken. Hiermee wordt de veelzijdigheid van de helikopter duidelijk.

Argumentatie object:

De Alouette in het Nationaal Militair Museum heeft jarenlang de militaire taken voor de Koninklijke Luchtmacht uitgevoerd. Ook is ze jarenlang onderdeel geweest van de Grasshoppers. Daarmee was zij in binnen- en buitenland, een toonbeeld geweest van de Koninklijke Luchtmacht.

Locatie:

Nationaal Militair Museum, Soesterberg

Links: