KNVvL

Koolhoven FK-46

Vaderlandse sportvliegtuig

De Koolhoven F.K.46 is een tweepersoons sport- en lesvliegtuig. Het is in 1930 ontworpen door de Rotterdamse vliegtuigbouwer Koolhoven.

Koolhoven ontwierp de F.K. 46, een tweepersoons lesvliegtuig, in 1930 op basis van een specificatie van de Roemeense luchtmacht. De Roemenen lieten de keus echter op een ander vliegtuig vallen.

In 1933 werd besloten het toestel toch te bouwen. De Nationale Luchtvaart School (NLS) leende het vliegtuig en was zo tevreden over de eigenschappen van het toestel, dat zij besloot de F.K. 46 tot standaard lesvliegtuig te maken en nog vijf exemplaren te bestellen.

De F.K. 46 reageerde zo goed op fouten dat het de bijnaam “koebeest” kreeg. Het toestel was ook erg goed te gebruiken voor kunstvluchten. De F.K. 46’s van de school werden door sportvliegers ook gebruikt voor toertochtjes en deelname aan wedstrijden.

In 1934 werd ook een versie met een afsluitbare cockpitkap geleverd aan de NLS. Van een lichte versie, de F.K. 46L, werd maar één exemplaar gebouwd, omdat geplande serieproductie in Nederlands-Indië (Indonesië) niet doorging.

Voor de Nederlandse Luchtmacht werd een versie ontworpen die beter geschikt was voor kunstvluchten, de F.K. 46S (S van ‘stunt’). Deze machine ging uiteindelijk naar een vliegclub in Nederlands-Indië. Maar toen met toenemende dreiging voor een oorlog de NLS ingezet werd om voor de opleiding van militaire reserve vliegers te zorgen, werden voor de NLS ook nog twee F.K. 46S-en gebouwd. Ook werd er een F.K. 46S verkocht in Zuid-Afrika. Dit was ook het eerste vliegtuig van Frits Philips; een Koolhoven F.K. 46. In totaal zijn tussen 1933 en 1939 dertien Koolhoven F.K. 46’s gebouwd.

Ontwikkeling:

Mobiliteit als recreatie

Argumentatie:

Toenemende belangstelling in sportvliegen leidde tot meer vraag naar les- en sportvliegtuigen.

Argumentatie object:

De Koolhoven F.K. 46 is het in Nederland meest gebouwde sportvliegtuig in de jaren 30 en was het standaard lesvliegtuig waarop tussen 1933 en 1940 vrijwel alle sportvliegers in Nederland les kregen.

Locatie:

Er is geen Koolhoven F.K. 46 behouden gebleven. Brokstukken zijn te bekijken in het LIPS

Links: